, udziec z sarny 

udziec z sarny

grunt to rodzinka

Temat: Sarnina :P
2 znalezione: "sarnina w czerwonym winie" 20 g cebuli 50 g marchwi 1,2 kg udźca z sarny 500 ml czerwonego wina 1 liść laurowy 5 jagód jałowca 1,5 łyżki planty 10...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=184033



Temat: [04.07.2009] BANGING CASTLE @ zamek Cisy
... Żołądkowa gorzka i piwka na popite wystarczą myślę, plus udziec barani i steki jagnięce ewentualnie comber z sarny ! Tylko, żeby pogoda była Michał tylko nie zbetonuj się jeszcze przed moim...
Źródło: walclub.fora.pl/a/a,1669.html


Temat: Porady...
Sarnina Najlepszy z sarny jest comber a potem udziec. Z zeberek i lopatek robi sie pasztety, potrawki i gulasze. Starsze sarny musza dlugo kruszec w skorze, potem mieso marynuje sie w ... nie marynowac. I jeszce moja uwaga -- sarna jak wszelka dziczyzna ma mieso malo tluste, a nadto tluszcz obrastajacy mieso w dzczyznie sie zwykle odrzuca, bo nie jest smaczny. Nie nalezy...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,282.html


Temat: Dania główne
... bigosu myśliwskiego potrzebne są: dwa rodzaje kapusty — kiszona i surowa (proporcje pół na pół), udziec z dzika, pokrojone kawałki mięsa z sarny lub jelenia. Do tego dodajemy trochę boczku (w...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,202.html


Temat: Dieta - Różne dania i przepisy
Comber b/k 95 zł; udziec b/k 50 zł; łopatka b/k 21 zł; polędwiczki 100 zł; karkówka b/k 20 zł; mięso gul. Extra 17 zł; mięso gul. II, III 12 zł. Jak ... można kupić małe porcje mięsa, jednak w wyższej cenie. My mięso z sarny w całości jak leci przerobimy na kiełbaski. Mięso z sarny jest bardzo chude dlatego mieszamy je z mięsem z udźca indyka. Wychodzą pyszne kiełbasy. Kazio je wcina na kanapki czy też na obiad. Z międem z dzika można pokombinować więcej bo nie jest takie chude i suche. Odważnym, którzy...
Źródło: ktabialystok.fora.pl/a/a,41.html


Temat: Przepis kulinarny
... mnie jedna z lepszych potraw sa np Krokiety z sarny z sosem Cumberland Składniki : 50g udzca sarniego lub łopatki bez kosci oczywiscie;] 8dg boczku cebula czosnek przyprawy dowolne lisc laurowy...
Źródło: wilkolak.fora.pl/a/a,471.html


Temat: Sarnina w czerwonym winie
20 g cebuli 50 g marchwi 1,2 kg udźca z sarny 500 ml czerwonego wina 1 liść laurowy 5 jagód jałowca 1,5 łyżki planty 10 dag tłustego boczku w plastrach 125...
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=331


Temat: Surowa dziczyzna
... zeta za kilo mam jeszcze sporą część łopatki z dzika oraz udziec z sarny - będę sobie po kawałku odkrajał i rozmrażał; być może część pójdzie na "zhighowanie"
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15690


Temat: Surowa dziczyzna
różne kawałki są w różnych cenach - np. udziec z sarny kosztował ok. 60 zeta za kilo; ale u Ciebie taki kawałek też pewnie kosztuje podobnie miejsce, skąd ja biorę nie...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15690


Temat: Surowa dziczyzna
właśnie jem udziec z jelenia - strasznie on mięciutki; wczoraj była sarna, trochę twardsza, ale też ładnie się gryzła w smaku są bardzo fajne, no i ten aromat dziczyzny - jedyny...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15690


Temat: Ciemna grota
miała już miniaturę skalą odpowiadającą wilkom. ~ Kiedy tworzę po kolei, rzeczy zawsze są dokładniejsze i bardziej perfekcyjne. ~ posłała do Iskry. Teraz czas na zapach. Woń unosząca się z udźca była o wiele wyraźniejsza niż wskazywałby rozmiar. Pachniała przede wszystkim krwią, parującą w zimnym powietrzu, ciepło grzejąc nozdrza zapowiedzią uczty. Czuć było też lekką woń sarny, unoszącą się z łapy Odwiecznej. ... uboczny efekt i całkiem zadowolona z wyniku rzuciła mały sarni udziec w stronę wilków.
Źródło: smoki.wolnych.stad.aaf.pl/viewtopic.php?t=693


Temat: Bardzo żałuję,....
... czy to odzwierciedla się w aż tak wysokich cenach? Udziec z dzika 68 zł, z sarny 110 zł,comber sarni 180 zł.To tylko tyle zapamiętałem. Dzisiaj mi uświadomiono, że na skup dziczyzny...
Źródło: winchester.com.pl/viewtopic.php?t=3022


Temat: Pieczeń z sarny na zimno
Składniki: 2 kg udźca z sarny, 1,5 szklanki mąki, płaska łyżeczka zielonej kolendry, 5 goździków, 2 ząbki czosnku, 15 dag smalcu, sól, pieprz mielony. Zalewa: 1 szklanka octu, 3,5 szklanek wody, ... spreparowany udziec włożyć do naczynia i pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok. 12 godz. Przygotować ciasto jak na pierogi (mąka, sól, woda), wyrobić i rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Na środku ciasta ułożyć udziec, owinąć go ciastem a brzegi zalepić, tak jak duży pieróg. Tak przygotowane mięso ulożyć na blasze nasmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec...
Źródło: winchester.com.pl/viewtopic.php?t=263


Temat: Pieczeń z sarny w sosie śmietanowo serowym
Składniki: 50 dkg mięsa z udźca sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w cienkie plastry 2 łyżki masła 2 obrane i pokrojone cebule 1 łyżka dobrej musztardy 2 łyżki sosu sojowego 3...
Źródło: winchester.com.pl/viewtopic.php?t=1108


Temat: Wolnowar (albo Slow-cooker)
No to jeszcze jeden przepisik rodem w westernow Pulled Pork 1kg karkowki (ew moze byc lopatka ) w kawalku ( a i moze byc udziec z sarny ) 150ml czystego rosolku...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4105


Temat: Pierwsze wędliny
Szynkę wędzoną z sarny zrobiłem z udźca. Podzieliłem go na dwie części: pierwsza to odpowiednik wieprzowej "myszki", a pozostała utworzyła większą szynkę widoczną na zdjęciu. Nie znam fachowych nazw wszystkich mięśni z szynki sarny, ale myślę że specjaliści się domyślą. Obawiałem sie, że sarnina może wyjść za sucha. Jednak szynka wędzona i później parzona jest bardzo soczysta i delikatna w smaku. Gdy...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1540


Temat: Nastrzyknięcie mięsa winem w czasie peklowania
Identycznie jak kol. Andyandy pekluję udziec z sarny. Dodałam jeszcze zgniecione ziarna jałowca, kolendrę i skórke z cytryny. Ponieważ nie było w domu odpowiedniego wina wytrawnego, użyłam półsłodkiego, dadałam sok z...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4688


Temat: Cielęcina a'la sarna
... kg (może być więcej) cielęciny z udżca ( zadniej) masło do pieczenia (10 dkg lub więcej) 1 - 2 pojemniczki śmietany 22% (zależnie od ilości mięsa) sól Marynata 1/2 szklanki octu...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26641


Temat: Mięsożercy [wiersz]
... smieje im się dusza, I raki wyjmują z piekielnie wrzącej wody Lubią zupkę gotowaną na bezradnych piszczelach, Kochają biednej sarny czystej ciało, Jedząc jagnięcinę aż w duszy im strzela, I żrą,...
Źródło: aryia.fora.pl/a/a,91.html


Temat: Minal rok...
karczek, poledwiczki - wszystko smakuje inaczej. Tak samo z wolowina. Inny jest udziec, inny rostbef, inna poledwica, antrykot, pierwsza krzyzowa, szynka.... Procz tego podroby. Kazde zwierze ma ozor, serce, watrobe, sledzoine, nerki. Sa ponadto jadra, dla hardcorowcow mozdzek. Jak czlowiek dobrze poszuka i znajdzie dobry kontakt na dziczyzne to otwiera sie kolejne niesamowite bogactwo smaku: dziki, sarny, jelen, ptactwo, kroliki.... Sa ponadto...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15717


Temat: Menu
wygląda tak: Prosiak płonący Udziec wieprzowy w całości Golonka peklowana z jarzynami Kaszanka na ciepło z cebulą Pierogi (z kapustą , grzybami , szpinakiem ,mięsem) Pomidory faszerowane Kapusta kiszona zasmażana Ogórki...
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=3418


Temat: Co Cię kręci???
ale ponoć udziec sarny dobry
Źródło: piaskownica.pl/viewtopic.php?t=5495


Temat: Carve - nowe możliwości
To ze ktos umie gotowac nie znaczy ze da rade wyciac udziec z sarny i vice versa;)
Źródło: forum.mud.pl/viewtopic.php?t=13483


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Dziczyzna Można ją upolować lub kupić. Dziczyzna najlepsza jest jesienią i wczesną wiosną, gdy zwierzęta żyjące na swobodzie są dobrze odżywione. Do zwierzyny łownej zalicza się – dziki, sarny, jelenie, zające, ... ciemnoczerwonej barwie. Najbardziej wartościowe mięso sarnie to comber i udziec. lMięso dzika jest kruche i smaczne (zwłaszcza z młodych sztuk). Za najcenniejszą jego część uważa się szynkę.llMięso jelenia szczególnie delikatne i kruche pochodzi z młodych sztuk. Najwartościowsze są comber i udziec.llMięso zająca najlepiej smakuje ze zwierząt młodych (rocznych). Majdelikatniejszy jest comber.llMięso królika domowego podobnie jak dziczyzna zawiera niewiele tłuszczu, jest delikatne i ... pieprzu i jałowca można zastąpić na sposób staropolski zsiadłym mlekiem, maślanką, serwatką lub świeżym mlekiem.llSzpikowanie dziczyzny i okładanie jej słoniną jest wskazane w przypadku mięsa sarny, jelenia, zająca i dzikiego ptactwa ... dodatek warzyw i owoców, szczególnie kwaśnych, które poprawiają smak mięsa i skracają czas duszenia.llSmażona dziczyzna przyrządzana jest z najbardziej wartościowych części tuszy (comber i udziec) młodych zwierząt. Dziczyzna musi być zawsze ... udziec, a na pieczeń zawijaną łopatka. Gotowe mięso trzeba potrzymać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami 10 minut, by soki rozeszły się równomiernie.l Zródło: dodatek Pani domu poleca A ja polecam wypróbowane...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Joka Tiamant - Bagna Tatarrian
... Na ziemi leżał zakrwawiony i ośliniony udziec. Podniósł go i zabrał nad wodę. Lepiące się mięso było pokryte sierścią sarny. Domyślał się co musiało stać się zresztą zdobyczy. Nim kolacja znalazła...
Źródło: czerwonepioro.fora.pl/a/a,142.html


Temat: Pasztety
Pasztet z dziczyzny 750 g łopatki sarniej uda zająca 300 g słoniny wątróbka z sarny (namoczona na noc w mleku) 1 kieliszek czerwonego wina sól, pieprz. Marynata: sok z cytryny, 1 ... i dokładnie wyrobić masę. Formę wyłożyć słoniną, wypełnić masą, szczelnie zamknąć. Gotować pasztet na parze ok. 2 godzin. Pasztet z sarny 1 kg łopatki bez kości 30 dag cebuli 1l2 szklanki ... majeranek, ziele, gałkę i jajka. Dokładnie wyrobić masę. Formę pasztetową wyłożyć cienkimi paskami słoniny, wypełnić masą, szczelnie zamknąć, gotować na parze ok. godziny. Pasztet z sarny II 1 kg łopatki sarniej ... wędzonego ozora, następnie znowu masę pasztetową. Układać warstwami na przemian. Na górze położyć cienkie plastry słoniny. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin. Pasztet z sarny na gorąco 1,5 kg udźca 200 g kaszy perłowej 50 g suszonych grzybów 100 g słoniny 50 g masła sól. Marynata: pół szklanki białego wytrawnego wina, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy,...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=6838


Temat:
... się najeść. Zamówił pieczony udziec sarny, który zjadł zresztą ze smakiem. Dwa kielichy wina, i już był gotowy do normalnego funkcjonowania. Do dalszej drogi. Bo długa droga czekała na niego. Musiał...
Źródło: divinity.fora.pl/a/a,151.html